90% van e-books op e-reader is illegaal

Volgens marktonderzoeksbureau GfK is in Nederland ongeveer 90% van de e-books op een e-reader illegaal. Dat percentage is de afgelopen vijf maanden licht toegenomen. 

Uit het onderzoek blijkt ook dat de gemiddelde e-reader 117 boek-titels bevat en daarvan is het overgrote gedeelte in het algemeen illegaal. In totaal zouden er ongeveer 1,1 miljoen e-readers in Nederland in omloop zijn.

Eerder deze week werd de campagne ‘ik lees legaal’ gelanceerd, waarin de gevolgen van het illegale downloaden van e-books aan het publiek duidelijk wordt gemaakt. Digitale piraterij wordt voor de schrijvers en uitgevers een steeds groter probleem.

Susan Smit omarmt campagne

Schrijfster Susan Smit omarmt de ‘ik lees legaal’-campagne:  “Ik heb 2 jaar aan mijn laatste roman Gisèle gewerkt, niet om het gratis weg te geven. Het wordt tijd voor een Spotify voor boeken, een Bookify dus. Met het principe ‘All you can read’. Actie is noodzaak. Muzikanten hebben minder last van piraterij. Ze worden vaker beluisterd en verdienen geld met concerten. Ik krijg de Kuip niet vol.”

Auteur