Britten domineren markt voor e-books in Europa

De digitale lezers in Groot-Brittanie omarmen e-books met meer enthousiasme dan welk land dan ook in Europa, zo laten cijfers van marktwatcher Futuresource zien.

Afgelopen jaar waren de Britse kopers van e-books verantwoordelijk voor meer dan de helft van de uitgaven aan digitale boeken in West-Europa. Een opmerkelijke trend omdat de Britten in diezelfde regio goed zijn voor slechts 15% van de uitgaven aan fysieke boeken.

Naar verwachting zullen de lezers in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 100 miljoen Britse Ponden aan e-books uitgaven, zo’n 5% van wat men in dat land in totaal aan boeken zal uitgeven. Ter vergelijking: in de meeste landen besteedt men ongeveer 1% van de totale boekuitgaven aan e-books.

In totaal groeide de totale e-book-markt in West-Europa met meer dan 400% tot 10 miljoen exemplaren. Marktonderzoeker Futuresource verwacht dat er eind 2011 32 miljoen e-books verkocht zullen zijn. Bij dit cijfer zijn de gratis boeken die onder andere via Apple en Amazon gedownload worden niet meegerekend.

De Europese markt zal zich verder gaan ontwikkelen en in 2015 zal de totale waarde van deze markt richting de 1,6 miljard euro gaan, goed voor zo’n 15% van de totale omzet aan boeken. De belangrijkste Europese markten zijn momenteel Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Een belangrijke succesfactor in dat laatste land was de introductie van Amazon van een Britse versie van de online boekenshop voor de Kindle. Sindsdien is de markt in Groot-Brittannie geexplodeerd en werd er door Amazon binnen een half jaar voor meer dan 20 miljoen Britse ponden aan e-books verkocht. Daarnaast droeg ook de agressieve prijsstelling van de Kindle bij aan het succes.

Auteur