Centraal Boekhuis gaat e-books verhuren

Het Centraal Boekhuis gaat vanaf oktober 2012 e-books verhuren. Hierbij heeft de lezer een bepaalde periode toegang tot een boek via zijn of haar browser.

De consument huurt dan het boek voor een aantal dagen of weken, waarna het Centraal Boekhuis de toegang tot het e-book kan afsluiten. Uitgevers kunnen zelf de tarieven en termijn vaststellen voor hun digitale boeken.

Het is nog wel de vraag hoeveel uitgevers hiervan gebruik zullen maken. “Het is iets nieuws, en dan is men altijd wat voorzichtig”, aldus Erik-Jan Bulthuis, productmanager digitale diensten van Centraal Boekhuis tegenover Emerce.

Naar verwachting zullen er dit jaar 1,5 miljoen e-books verkocht worden en dit aantal groeit gestaag. In juni 2011 werden er ruim 76.000 digitale boeken verkocht, terwijl afgelopen maand de eindstand qua verkoop terecht kwam op 158.449 exemplaren.

Een van de oorzaken van de groei is de beschikbaarheid van e-book-titels. Het Centraal Boekhuis bood aan het begin van dit jaar 12.000 titels aan e-books aan en inmiddels is dat aantal gegroeid tot 16.000.

Daarnaast hebben partijen als Kobo en Apple ook de verkoop van digitale boeken fors gestimuleerd en naar verwachting zullen meerdere partijen zich in het loop van 2012 aansluiten bij het Centraal Boekhuis, zoals Barnes & Noble en Google.

(via Emerce)

Auteur