De gemiste kans van de Boekenweek

Van 10 tot en met 20 maart wordt door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) de 75e Boekenweek georganiseerd. Het boekenweekgeschenk zal echter niet beschikbaar zijn als e-book.

In een eerder stadium heeft de CPNB-directeur Henk Kraima al aangegeven dat hij denkt dat de tijd nog niet rijp is voor een digitaal boekenweekgeschenk. De directeur is ook van mening dat een e-boek geen echt boek is en dat daarbij dan ook geen boekenweekgeschenk hoort.

Wel hebben 75 schrijvers op verzoek van de stichting CPNB een brief geschreven aan hun jonge ik. Deze zijn gebundeld in het boekwerk ‘Titaantjes waren we’ en dat is tijdens de Boekenweek zoals als boek als e-book verkrijgbaar. Zowel de papieren versie als de digitale versie kost 10 euro.┬á Opvallend dus dat de prijsstelling van het digitale boek hetzelfde is.

Daarnaast is de opstelling van van het CPNB ook opvallend te noemen. De doelstelling van het CPNB is het bevorderen van het lezen van boeken en van het boekenbezit. Daarbij kan er wat mij betreft niet voorbij gegaan worden aan lezers van digitale boeken. Afgelopen jaar zijn er meer dan 60.000 e-books verkocht en bedrijven zoals Bol.com en Selexyz verwachten er dit jaar tienduizenden meer te verkopen.

Is het CPNB nog niet klaar voor e-books of ziet men het als een bedreiging voor de Nederlandse boekhandel? Zeker met de komst van apparaten zoals de Apple iPad, Microsoft Courier, maar ook nieuwe readers van bijvoorbeeld Bebook kan er aan de digitale ontwikkeling niet voorbij gegaan worden en zou de stichting volgend jaar zeker aandacht moeten besteden aan het e-book. Dat men dat dit jaar niet doet, terwijl e-readers volop in de belangstelling staan is absoluut een gemiste kans voor het CPNB.

Auteur