De markt van de e-readers verschraalt

Zal de Kindle als e-reader verdwijnen? Dat is niet uitgesloten, want de iPad van Apple vist met succes in dezelfde digitale vijver. Maar misschien komt Amazon zelf met een tablet-pc op de markt?
iBookstore van Apple verkoopt zijn digitale boeken tegen 12,99 en 14,99 dollar per stuk, te downloaden op de iPad. De prijzen van Amazon waren een stuk gunstiger. Bij Amazon kon je al voor 9,99 dollar een boek op de Kindle downloaden.

Maar voor de bezitters van de iPad is het duurdere boek van Apple geen bezwaar. Sinds de iPad in april jongstleden op de markt verscheen, zijn zowat vijf miljoen elektronische boeken op in totaal drie miljoen verkochte iPads gedownload.

Amazon maakte van de duurdere boeken van Apple gebruik om zelf zijn boekenprijzen op te trekken. Aan de buitenwereld meldde Amazon dat ze dat tegen haar zin deed. Want Amazon zou naar eigen zeggen met de verspreiding van haar e-reader Kindle niet alleen commerciële doeleinden, maar ook een pedagogische missie hebben.

Experts vermoeden echter dat Amazon in werkelijkheid blij is met de hogere boekenprijzen van Apple, omdat Amazon daardoor de tarieven van haar eigen boekenaanbod kan optrekken. Voor Amazon heeft dit het voordeel dat het bedrijf met de gestegen inkomsten uit de boekverkoop zijn eigen e-reader Kindle een stuk goedkoper kan slijten.

Althans, dat is de theorie. Vorig jaar kostte zo’n Kindle nog 359 dollar in Amerika. Intussen wordt de goedkoopste versie al voor 189 dollar aangeboden. Vermoedelijk zal de prijs voor een Kindle nog verder dalen: 99 dollar tegen het einde van het jaar en 49 dollar daarna.
Of de Kindle daardoor een massaproduct wordt, is maar de vraag, want al kan de iPad een aantal dingen niet (multitasking bv.), hij is wel multimediaal, wat betekent dat je er ook digitale boeken kunt op downloaden. Bovendien is de iPad van Apple in tegenstelling tot de Kindle van Amazon een cultobject, wat betekent dat de klanten graag een hogere prijs voor een iPad betalen.

Of simpele e-readers als de Kindle van Amazon een toekomst hebben, is dus maar de vraag. De experts zijn eerder sceptisch. Een analist als Charles Wolf van de Investmentbank Needham & co is ervan overtuigd dat de prijserosie van de Kindle een teken is van een strategische koerswijziging van Amazon. Het bedrijf zou nu alles zetten op goedkope hardware (de Kindle) en duurdere software (digitale boeken).

Maar misschien komt die ommekeer van Amazon te laat en zijn de klanten die nog een e-reader willen kopen ervan overtuigd dat de dure iPad als multimediaal toestel hoe dan ook de betere koop is.

Wolf denkt niet dat Amazon dit jaar nog 3,6 miljoen Kindle’s kan verkopen, zoals hij eerst had aangenomen. Zijn verwachting dat Amazon volgend jaar 4,8 miljoen Kindle’s zou slijten, heeft hij intussen ook al naar onderen bijgesteld op 3,5 miljoen stuks.

Andere Amerikaanse analisten vermoeden dat de e-readermarkt in het algemeen minder snel zal groeien dan eerst aangenomen werd. Het Amerikaanse marktresearch-instituut Forrester meent dat in het jaar 2015 ca 30 miljoen Amerikanen van een e-reader gebruik zullen maken, tien miljoen minder dan eerst voorspeld.

In het algemeen wordt verwacht dat de markt van de e-readers de komende weken en maanden wordt schoongeveegd en dat er slechts twee of drie aanbieders zullen overblijven. Producent iRex Technologies, een Nederlands bedrijf, verkeert in insolventie. Ook het Amerikaanse bedrijf Plastic Logic, dat onder meer in het Duitse Dresden produceert, kampt met problemen.

Een teken aan de wand is dat Plastic Logic afziet van de geplande productie van de e-reader Que, een toestel dat speciaal voor zakenmensen was ontworpen. Waarom zouden die een monofunctionele Que van 649 dollar kopen, als er een goedkopere multimediale iPad op de markt voorradig is?

Een uitweg voor de concurrenten van Apple is dat ze zelf een e-reader op de markt brengen die goedkoper en universeler dan de iPad is. Forrester meent dat het Japans Sony wel eens met zo’n toestel zou kunnen uitpakken, omdat Sony zowel e-readers als andere elektronische producten in zijn aanbieding heeft.

Maar ook een tablet-pc van Amazon is volgens de Amerikaanse marktonderzoeker niet ondenkbaar, al veinst Amazon tot nu toe dat ze voor zo’n project geen belangstelling heeft.

(Bron: Piet de Moor/Knack.be)

Auteur