Een onderzoek van Verdonck, Klooster en Associates in opdracht van het Ministerie van Financien toont aan dat e-readers nog niet volwassen genoeg zijn om in grote organisaties ingezet te worden.
Daarnaast zijn er ook te weinig mogelijkheden om documenten op een veilige en leveranciers-onafhankelijke wijze toegankelijk te maken op e-readers. Door deze tekortkomingen wil slechts een klein gedeelte van de onderzochte ambtenaren de e-reader blijvend gebruiken. “Met de huidige generatie e-readers kun je niet snel door documenten bladeren. Een enkele pagina omslaan duurt gemiddeld 0,7 seconde. Het is ook niet mogelijk om met een digitaal ezelsoortje bepaalde pagina’s te markeren of om in één zoekopdracht diverse documenten te doorzoeken”, aldus een consultant van Verdonck, Klooser & Associates.
“Behalve de e-reader vormt ook het digitaal platform nog een obstakel. Daarmee worden werkdocumenten en informatie op de apparaten toegankelijk gemaakt. Zo’n platform moet onafhankelijk zijn van het te gebruiken apparaat en daarvan zijn er eigenlijk maar weinig. Organisaties moeten voorkomen dat ze voor een bepaalde leverancier kiezen, zoals Apple.”
“Organisaties zouden wel al moeten nadenken over een strategie voor de inzet van e-readers onder hun medewerkers en klanten. Het toestelaanbod neemt snel toe en medewerkers willen vaak hun privéapparaat zakelijk gebruiken. ‘Als je hebt bepaald welke diensten je met een e-reader wilt bieden aan je werknemers en klanten, kun je bij de intrede van nieuwe gadgets beter bepalen of deze passen in je mobiele strategie.
“Als de keuze voor digitalisering eenmaal is gemaakt, is deze onomkeerbaar. Het heeft invloed op het hele businessmodel. Daarbij moeten bedrijven goed stilstaan, voor ze een keuze maken.”
Voor het onderzoek werd er gebruik gemaakt van de BeBook en Iliad e-readers en het onderzoek vond plaats voor de introductie van de Apple iPad in Nederland.
(via Computable)