Gemeente Vlissingen begint proef met e-readers

De gemeente Vlissingen begint als eerste in Zeeland een proef met e-readers voor raadsleden. Voordat besloten wordt of alle raads- en commissieleden zo’n digitaal ‘boek’ krijgen, gaan een paar raadsleden eerst het gebruik van het technische snufje voor raadswerk uittesten.

De Partij Souburg-Ritthem had het voorstel ingediend om alle raads- en commissieleden te voorzien van e-readers. De dikke pakken papier die elke maand naar de zeventien raadsleden en zeventien commissieleden (niet-raadsleden) worden verstuurd, kunnen dan vervangen worden door één elektronisch ‘boek’. Dat zou papier, inkt en kopieeruren uitsparen. En om de kosten nog meer te drukken, zouden de e-readers in de plaats komen van computers met printers die raadsleden kunnen aanschaffen.

Het grote verschil met het plaatsen van documenten op het internet is dat e-readers – net als een echt boek – overal te gebruiken zijn. Documenten die op internet staan, zijn alleen te lezen van achter een pc of als de documenten zijn uitgeprint.

Hoewel leden van de commissie Algemene Zaken deze week wel geïnteresseerd bleken in het gebruik van e-readers, waren er nog te veel onzekerheden om al tot de aanschaf over te gaan. Commissieleden vroegen zich af of de techniek van e-readers al zo goed ontwikkeld is dat er echt goed mee gewerkt kan worden. Ook wilden ze weten of er op een handige manier aantekeningen in de kantlijn gemaakt kunnen worden en of er een beetje vlot in de documenten gebladerd kan worden. Ook waren ze benieuwd of de specifieke software die nodig is om de e-reader geschikt te maken voor gemeenteraadswerk, betrouwbaar is en nauwelijks hapert. Verder was de commissie benieuwd naar ervaringen in andere gemeenten die al met de digitale boeken werken. En ook naar de kosten moet nog een keer goed gekeken worden.

Omdat er nog veel twijfels waren, stelde wethouder Jacques Suurmond (VVD) voor om de nieuwe gemeenteraad niet meteen al te laten overschakelen op de nieuwe werkwijze, maar eerst een proef te beginnen. Een paar raadsleden zullen binnenkort een e-reader krijgen om uit te proberen.

(Bron: PZC)

Auteur