Leon de Winter ziet boekenwereld radicaal veranderen

Volgens schrijver Leon de Winter is het e-book bezig het papieren boek te verdrijven en een “klassieke cultuurdrager” te worden. “We maken een revolutie mee die je kunt vergelijken met de uitvinding van de boekdrukkunst”, aldus de auteur in een interview met Boekblad.

“Ik houd van boeken, van een boek vasthouden en erin bladeren, maar een e-reader heeft zoveel voordelen”, zegt de Winter in het aprilnummer van het boekenvakblad. “Je koopt een e-book en even later staat het op de reader. Het is eigenlijk magischer dan een papieren boek.”

Leon de Winter is de eerste auteur die zijn werk voortaan in e-vorm wil uitgeven en is onlangs een eigen webwinkel (c-shed – red.) begonnen.

De Winter voorziet grote gevolgen voor de traditionele boekhandel: “Die raakt het boek kwijt. Bestsellers lezen mensen allang op hun e-readers. Maar ook boeken waarmee je liever niet gezien wilt worden, zoals dat liefdesromannetje, hoef je niet meer in de boekhandel te halen.”

Grondslagen

Het digitaliseren van het aloude boek heeft volgens de auteur ook inhoudelijke invloed op zijn werk. Zo voorziet hij een integratie van bewegend beeld en geluid in de geschreven teksten. “Het is een verandering die niet overwaait en de grondslagen van het boekenvak aantast.”

Volgens De Winter is de dominantie van het e-book dan ook onvermijdelijk. “Dit gaat alles veranderen, en dan zitten we nu nog maar in het stenen tijdperk.”

(Bron: Nu.nl)

Auteur