Nieuw type scherm gaat concurreren met eInk-technologie

Een nieuw type scherm gaat de concurrentie aan met de e-ink technologie die tegenwoordig in veel elektronische leesplankjes gebruikt wordt.Het scherm is ontworpen door het bedrijf Gamma Dynamics en zou een stuk sneller werken dan wat momenteel in e-readers wordt gebruikt.

Het elektronisch papier bestaat uit drie lagen: een pigmentlaag onderop, een laag elektroden in het midden en een laag olie-achtige subtantie bovenop. De elektroden geven, als zij een lading krijgen, het pigment door naar de bovenste laag, waar het blijft zitten, ook als er geen stroom op de elektroden staat. Het principe is dus vergelijkbaar met e-ink, waarbij ook geen stroom vereist is als het scherm eenmaal ververst is.

Het verschil zit hem echter in de ververssnelheid. Volgens de producent kan dit nieuwe e-paper een scherm compleet verversen in 20 millisecondes. Dat is vergelijkbaar met een tv-scherm van 50Hz. Hierdoor zoude er in theorie video’s mee bekeken kunnen worden.

Daarnaast claimt Gamma Dynamics dat hun schermen helderder zijn dan die van de concurrentie. De elektroden reflecteren namelijk licht, waardoor tot 75 procent van het omgevingslicht kan worden weerkaatst. Huidige e-ink-schermen kunnen tot 40 procent weerkaatsen.

Voorlopig is de nieuwe technologie alleen nog in zwart/wit te gebruiken, al zeggen de ontwikkelaar ook al succesvolle tests te hebben uitgevoerd met kleurendisplays.

Het is nog niet bekend wanneer het nieuwe type scherm in productie wordt genomen.

(Bron: Telegraaf)?

Auteur