Onderzoek naar Apple wegens prijsafspraken e-books

Het ministerie van Justitie in de Verenigde Staten doet onderzoek naar Apple vanwege mogelijke prijsafspraken over e-books.

De afgelopen jaren heeft Apple zijn activiteiten in de iBookstore gewijzigd in een zogenaamd agenstschap model, waarbij de beslissing ligt bij de uitgevers hoeveel een bepaald e-book gaat kosten bij een verkooppunt. Daarbij krijgt Apple 30% van de verkoopprijs en eist Apple ook dat uitgevers hun boek ergens anders niet tegen een lagere prijs verkopen.

Uitgevers gebruikten het model van Apple om andere e-book verkooppunten onder druk te zetten en ze te dwingen om met de prijs van Apple akkoord te gaan, zodat verkomen werd dat concurrenten als Amazon een lagere prijs zouden hanteren.

Apple is niet het enige bedrijf dat door het Amerikaanse Ministerie van Justitie wordt onderzocht, ook de uitgevers Penguin Group, HarperCollins, Macmillan, Simon & Schuster en de Hachette Book Group mogen zich in de belangstelling van het ministerie verheugen. De uitgevers ontkennen overigens dat ze prijsafspraken hebben gemaakt.

Naar verwachting zal er eerst geprobeerd worden om de zaak met Apple en de uitgevers te schikken. Mocht dat niet lukken, dan wordt het zestal door het Ministerie van Justitie aangeklaagd.

Auteur