Sanoma brengt hun magazines naar de iPad

Tijdschriftenuitgever Sanoma, uitgever van tientallen bladen zoals Panorama, Viva, Donald Duck of Autoweek, stort zich volop op de iPhone en de iPad. In digitale edities bedoeld voor readers ziet het bedrijf juist helemaal niets. ‘In readers zonder kleur en zonder touchscreens gaan we geen energie steken. Tijdschriften zijn iets anders dan boeken. De entertainmentwaarde is belangrijker. We hebben gekeken naar de Kindles en gedacht: we wachten nog wel even’, aldus Sanoma-directeur Michiel Buitelaar dinsdag tijdens het E-reading Event in Eindhoven.

Buitelaar is wel enthousiast over de iPad. ‘Je kunt meer uit het medium halen en multimediale dingen toevoegen.’ Ook krijgen nog meer tijdschriften eigen mobiele apps, met name voor de iPhone. ‘Dat er veel apparaten komen is leuk, maar ook heel gevaarlijk. We moeten kiezen waar we apps voor maken. Dat is nu bij smartphones zo en dat krijg je met tablets ook’, aldus Buitelaar. Naast de iPhone kiest Sanoma voor Android. Googles mobiele besturingsysteem gaat volgens Buitelaar ‘nu heel erg hard’.

Ook Hidde van der Lauw van Bol.com ziet weinig in verkoop van digitale tijdschriften via Bol.com. Die site wil wel digitale kranten aanbieden, zegt hij. NRC Handelsblad is nog het enige dagblad in Nederland met een e-paper. Bol.com praat wel met andere krantenuitgevers, maar die hebben nu nog geen concrete plannen.

NRC Handelsblad won ook de categorie ‘kranten en tijdschriften’ tijdens de uitreiking van de eerste E-reading Awards dinsdagmiddag. Bright was ook genomineerd. Bright testte vorig jaar een e-book-editie van een enkel nummer van het blad. Ook Bright ziet meer in tablets als de iPad en gaat een Bright-app voor de iPad ontwikkelen.

(Bron: Tonie van Ringelestijn/Bright.nl)

Auteur