Stichter van digitale bibliotheek Project Gutenberg overleden

Afgelopen dinsdag is op 64-jarige jarige leeftijd Michael S. Hart, de stichter van Project Gutenberg, overleden. Project Gutenberg is een digitale bobliotheek waarin boeken zijn ondergebracht waarvan het auteursrecht is verlopen. Hart was de eerste die complete boeken digitaal beschikbaar maakte.

Project Gutenberg werd in 1971 gestart door Hart met het overtypen van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring. Daarna werkte hij jarenlang aan het digitaal beschikbaar stellen van boeken. Het project werd uiteindelijk verder ondersteund door een wereldwijd netwerk van vrijwilligers. Momenteel zijn in de digitale bibliotheek meer dan 36.000 boeken beschikbaar in meer dan 60 talen. Project Gutenberg wordt dan ook veelvuldig gebruikt door digitale lezers. Per week komen er gemiddeld zo’n 50 boeken bij.

Michael S. Hart was een vurig pleitbezorger van e-books, getuige een van zijn uitspraken eerder dit jaar: “Eén ding over ebooks waar veel mensen niet aan denken is dat de ebook het eerste is waar we net zoveel van kunnen hebben als we willen, afgezien van lucht.”

Auteur