Verkoop e-readers in Nederland stijgt fors

Electronisch lezen begint in Nederland langzaam op stoom te raken. In de afgelopen acht maanden werden er 50.000 e-readers verkocht. Ook de verkoop van e-books trekt aan: dit jaar werden er in de eerste vier maanden bijna 100.000 van verkocht.

Gemiddeld werden er per reader vier e-books betaald gedownload in de periode januari tot en met april 2010. De gemiddelde prijs van een e-book ligt rond de €11,- ruim twee euro minder dan de €13,- die consumenten gemiddeld voor een papieren boek betalen. Een e-reader kostte in de eerste maanden van 2010 gemiddeld €250,-
Naast online winkels zijn er in 2010 steeds meer fysieke winkels die met de verkoop van e-readers starten óf deze uitbreiden. Zowel electronicawinkels als boekhandels en de kantoorvakhandel vergrootten hun marktaandeel op het segment e-readers in de eerste maanden van het jaar.

GfK signaleert een steeds grotere consumentenvraag naar digitale distributie én digitale content. Internetten via smartphone of laptop bloeit als nooit tevoren met een aanwas van circa 100.000 nieuwe aansluitingen op mobiel internet per maand. Daarmee neemt de consumptie van digitale muziek, games, tv, films én boeken ook flink toe.

Een belangrijke voorwaarde voor verdere groei van de e-bookmarkt is dat er snel voldoende content beschikbaar wordt gemaakt door uitgevers, aldus Maikel Verhaaren op het GfK Reality Check seminar over e-reading op 1 juni. Brede distributie en laagdrempeligheid zijn daarbij een must: de consument moet electronische boeken gemakkelijk kunnen downloaden en afspelen.

De introductie van de iPad en andere zogenaamde ‘webbooks’ in Nederland zal een belangrijke katalysator zijn van omzetgroei in het e-book. GfK verwacht dat er eind 2010 tweemaal zoveel webbooks verkocht zullen zijn als e-readers. Naar schatting zullen ongeveer 250.000 consumenten dit jaar bereid zijn dit nieuwe “multimediale lees- en surfplankje” aan te schaffen.

(Bron:InCT)

Auteur