Wellicht heffing op tablets en smartphones

Stichting de Thuiskopie wil in 2013 voor 60 miljoen euro heffen op onder meer smartphones, tablets, pc’s en geheugenkaartjes. Hardwaremakers steigeren, de echte ‘kopieerschade’ zou een fractie zijn.

n totaal heeft de Thuiskopie de vergoedingen voor 2013 beraamd op zo’n 60 miljoen euro, bevestigen verschillende bronnen tegenover Webwereld.

Dat bedrag wordt uitgesmeerd over een waaier aan ‘dragers’, waardoor er een heffing komt op onder meer smartphones, tablets, laptops, settopboxen, pc’s en losse geheugenkaartjes.

De hardwaremakers, vertegenwoordigd door STOBI, FIAR en ICT-Office, vinden het bedrag uit de lucht gegrepen. STOBI heeft daarom consultancybureau Price Waterhouse Coopers (PwC) opdracht gegeven om de daadwerkelijke schade door thuiskopiƫren voor rechthebbenden te onderzoeken.

Tot nog toe is er in Nederland alleen een thuiskopieheffing op blanco cd- en dvd-schijfjes. De Thuiskopie wil de heffingen al jarenlang uitbreiden naar mp3-spelers en harddiskrecorders, maar het kabinet stak daar een stokje voor door het stelsel te bevriezen.

(Bron: Webwereld)

Auteur