Is Apple iPad bedreiging voor e-readers?

Deze week heeft Apple in San Francisco hun langverwachte tablet geintroduceerd: de iPad.

Apple wil met dit nieuwe toestel het gat opvullen dat er ligt tussen de smartphone en een netbook. Ook is het mogelijk om me dit tablet e-books te lezen. Het is echter de vraag of de iPad een grote concurrent zal zijn van de huidige generatie e-readers.

Het apparaat maakt gebuik van een LCD-screen dat backlight nodig heeft, wat minder prettig bij het lezen is dan bij de huidige e-readers. Daarnaast lijkt de batterij-duur van 10 uur niet op te wegen tegen de duur van de accu van de meeste eInk e-readers. Ook is de iPad meer dan twee keer zo zwaar als de gemiddelde e-reader.

De Ipad ondersteunt het ePub-formaat en zal de ebooks aanbieden via iBooks, maar vooralsnog zijn de boeken via dit platform alleen nog in de Verenigde Staten beschikbaar.

Voor het lezen van tijdschriften lijkt Apple’s nieuwe loot aan de boom overigens wel geschikt. Door de grootte van het scherm hoeft over het algemeen de lay-out van de digitale versie van het magazine niet aangepast te worden en kan er aan de digitale editie ook multi-media toegevoegd worden, zoals bijvoorbeeld audio- en video-fragmenten.

De prijs spreekt tenslotte ook in het nadeel van de iPad. Voor het goedkoopste model moet men zo’n 500 dollar neerleggen, terwijl een eInk e-reader zo’n 150 tot 200 euro goedkoper is.

Auteur