British Library stelt 65.000 gratis e-books beschikbaar

De British Library maakt dit voorjaar meer dan 65.000 boeken uit de negentiende eeuw digitaal beschikbaar voor het grote publiek. Dit project wordt gefinancierd door Microsoft.

Lezers van e-books zijn dan in staat om gratis bekende werken van wereldberoemde auteurs zoals Charles Dickens, Jane Austen en Thomas Hardy te lezen, alsmede werken van duizenden minder bekende schrijvers. De gebruikers die gebruik zullen maken van deze dienst van de British Library zullen dan in staat zijn om de pagina’s van de originele boeken in de collectie van de bibliotheek te lezen.

Deze stap van de British Library is een volgende stap in de voortdurende strijd rondom e-books. De meeste downloadbare boeken op de markt zijn van hedendaagse auteurs, omdat die het meest rendabel zijn voor uitgeverijen. Veel bedrijven hebben echter nog niet besloten wat er in rekening gebracht zou moeten worden voor oudere boeken, waar geen copyright meer op zit. Het copyright op een boek vervalt 70 jaar na de dood van een auteur.

Microsoft en de British Library hebben zijn de afgelopen drie jaar bezig geweest met het digitaliseren van de boeken uit de negentiende eeuw en hopen binnenkort te starten met boeken uit de vroege twintigste eeuw. Beide organisateies hebben daar echter nog geen geld voor opzij gezet.

Auteur