‘BTW-tarief e-books moet omlaag’

Digitale boeken worden benadeeld omdat ze nu in het hoge btw-tarief (19 procent) vallen. Dit moet omlaag, meent Europarlementslid Sophie in ’t Veld. Papieren boeken vallen onder het lage tarief (6 procent).

Het Europarlementslid ziet het liefst dat het BTW-tarief voor papieren en digitale boeken gelijk wordt getrokken. Hiertoe stelde ze vragen aan de Europese Commissie. Ze wil in eerste instantie uitleg over het verschil en daarnaast hoopt In ’t Veld dat het tarief wordt aangepast.

Volgens In ’t Veld kan het niet zo zijn dat een titel voor een e-reader, door het hoge tarief, gelijk in prijs is als de papieren uitgave van dezelfde titel. Europa heeft ‘het doel om innovatie en duurzaamheid te stimuleren’. “Denk aan alle papier en transportkosten die bespaard worden met e-books”, aldus In ’t Veld. Het is in dit licht ‘onlogisch’ wanneer e-books worden benadeeld door het hoge tarief.

Daniel Ropers, directeur van Bol.com liet eerder in een persbericht weten dat de verkoop van ereaders en ebooks boven verwachting uitviel. Desondanks noemde hij het huidige BTW-beleid voor e-books toen al ‘belachelijk’.

Selexyz liet eerder weten niet meer geld te verdienen aan een e-book in vergelijking met een regulier boek. De e-books bij Selexyz zijn wel 20 procent goedkoper dan folioboeken. De boekenhandel ging er eigenlijk al van uit dat de overheid op termijn het besluit zou nemen om de BTW voor e-books te verlagen.

(Bron: Emerce)

Auteur