Checklist voor kopers e-books

Waar moet je aan denken als je een e-book wilt aanschaffen? De Electronic Frontier Foundation (EFF) heeft een checklist opgesteld.

Als je een e-book wilt kopen, moet je je keuze niet alleen laten bepalen door de vraag of het je een leuk boek lijkt. Er zijn ook tal van andere zaken waarbij je moet stilstaan. In welk formaat wordt het e-book aangeboden? Kan ik het wel op mijn e-reader lezen? En hoe zit het met DRM?

De Amerikaanse digitale-burgerrechtenorganisatie EFF heeft daarom een uitgebreide checklist online gezet voor de digitale-boekenkoper. ‘De checklist bevat de belangrijkste vragen die lezers zichzelf moeten stellen. Op die manier kunnen we bepalen hoe de door ons gewenste toekomst van het digitale boek eruit moet zien’, stelt de EFF.

Dat de huidige situatie op de e-bookmarkt nog allesbehalve ideaal is, bleek vorig jaar toen Kindle-gebruikers opeens twee boeken van George Orwell van hun e-reader zagen verdwijnen. Amazon.com had de boeken verwijderd omdat ze waren verkocht door een aanbieder die de rechten op de werken niet had.

(Bron: Maarten Reijnders – Bright.nl)

Auteur